Birçok yetişkin, çocuk ve hayvan bilinçsizlikten dolayı zehirlenebiliyor. Bu yüzden insanlık her yıl adım adım bir gelenek oluşturdu ve 6 asırdır sürüyor. Ne mi geleneğin adı? Dünya Zehirlenmeyi Önleme Ayı olarak her mart zehirlenmeye karşı bilinç oluşturmak! Bu kapsamda yürütülen çalışmaların önemli bir kısmı da evcil hayvanlara ait. Patili dostlarımızın zehirlenmemesi adına bilgi birikimimizi artıralım. Böylece biz de bu geleneğe katkıda bulunalım dedik. Peki zehirlenme hakkında neler biliyoruz?
Biliyoruz ki hayvanlar doğaları gereği meraklı canlılar. Ebeveynliğini yaptığımız birçok evcil hayvan türü, ağızlarını veya burunlarını keşif aracı olarak kullanıyor. Hal böyle olunca zehirlenmelere dikkat etmemiz şart haline geliyor.
Mesela kediler için aloevera gibi ev bitkileri veya baharatlı insan yiyecekleri oldukça zehirli olabilir. Soğan, sarımsak ve çiğ yumurtaya özellikle dikkat. Kediler için zararlı besinleri ele aldığımız yazımızı okumak istiyorsan buradan ulaşabilirsin. Köpekler için ise doğal olmayan şeker ve özellikle çikolata, baş düşman! Köpekler için şeker ve çikolata konusuyla ilgili bir yazımızı buradan okuyabilirsin. Konu muhabbet kuşları olduğunda ise domates kanatlı dostlarımız için oldukça zararlı. Onların beslenebileceği veya beslenmemesi gereken besinler için yazımız ise burada.
Bunlara ek olarak, alkol veya insan ilaçları da doğal olarak dostlarımız için epey zararlı. Bir de, tıpkı biz insanlara da negatif etkilerde bulunan ev temizlik maddelerine dikkat. Dostlarımızı bu maddelere sıklıkla maruz bırakmayalım lütfen.
MART ZEHİRLENMEYİ ÖNLEME AYI VE BİLİNÇ KAZANMAK
Zehirlenmeye yönelik edinmemiz gereken en mühim bilgiler onun tespitine dair olanlar. Peki evcil hayvanların zehirlendiğini nasıl anlayabiliriz?
- Kusma
- İshal veya dışkı renginde değişimler
- Salya akıtma
- İştah kaybı
- Sürekli olarak susamak
- Mide bulantısı
- Öksürük veya kan kusma
- Diş etlerinin renginde solma
- Kalp atışında hızlanma
- Baygınlık noktasına kadar halsizlik
En önemli tavsiyemiz, lütfen zehirlenmeyi tek başına çözmeye çalışmayın. Hemen veteriner hekiminizle iletişime geçin ve durumu tüm detaylarıyla ona anlatın. Tabi ki zehirlenmeye karşı en iyi önlem, zehirli yiyecekleri ve maddeleri dostumuzdan uzak tutmak olacak. Evde buna göre bir düzen oluşturmanız patili dostumuzun sağlığı için mühim. Mart Zehirlenmeyi Önleme Ayı kapsamında daha iyi bir evcil hayvan ebeveyni olmak için bir adım daha atın. Patili dostunuzun sağlığını ön plana koyarak bilinçlenin!