Discus Balığı Bakımı

Rengarenk Discus balıkları akvaryumların en popüler üyelerinden. Peki bu güzel balıkların bakımı nasıl olmalı? Bu sevimli arkadaşları beslemek ve sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlamak için neler yapmamız gerekiyor? Bu soruların cevabını merak ediyorsan, o zaman çok doğru bir yere geldin. Haydi, Discus bakımının inceliklerine hep birlikte biraz daha yakından bakalım.

DİSCUS BALIĞI BAKIMI

Discus balığı bakımı detayları öncesinde biraz bilgilenelim. 100’den fazla türü bulunan bu efsane balıkların en yaygın olanlarını aşağıda bulabilirsin.

  • Mavi Discus
  • Kırmızı Discus
  • Beyaz (Snow white) Discus
  • Leopar Discus
  • Mavi elmas (Blue diamond)
  • Yılan derisi (Snake skin)

DISCUS BALIKLARI İÇİN İDEAL AKVARYUM

Discus balıkları geniş ve iyi filtrelenmiş akvaryumları seven biraz nazlı balıklar. İdeal akvaryumun en 200 litrelik ve 50 santimetreden yüksek olması gerekiyor. Discus balıklarının ideal akvaryumu için bir diğer özellik de akvaryumun arka camının şeffaf olmayan bir malzemeyle kapatılmış olması. Aksi takdirde discus’lar kendilerini güvende hissedemiyor. Discus balığı bakımı biraz zahmetli ama eğlenceli.

Discus, pH’ı 4-6 arası olan yumuşak ve orta sertlikteki suları seven bir balık. Suyun ideal sıcaklığı ise 28-30 derece arasında olmalı ki bu güzel dostumuz kendini doğal ortamındaki kadar rahat hissetsin.

Discus balığı çok sakin bir balık, birçok türle uyum içinde yaşayabiliyor. Ancak melek balıklarına dikkat etmek lazım, melek balığı ve discus balığı asla iyi bir eşleşme değil. Akvaryumunu bitkilerle zenginleştirerek discus’un için çok güzel bir ortam sağlayabileceğini de unutma.

discus balığı bakımı

DISCUS BALIKLARI İÇİN ÜREME

Discus balıkları rastgele çiftleşen balıklardan değiller. Discus balıklarının daha çok üremesini istiyorsan en az 8’li bir balık kolonisi kurman gerek. Çiftleştikten sonra yumurta bırakmaları için özellikle koni biçiminde saklanma alanlarına ihtiyaç duyuyorlar. Eğer üremelerini istiyorsan akvaryumunu buna uygun hale getirme işi sana düşüyor. Discus balığı yavrularını kendisi besliyor ve yumurtalar ortalama 3 günde çatlıyor. Yavruları, serbest yüzmeye başladıktan 5 gün sonra larvalarla dengeli olarak besleyebilirsin. 

Yavru discuslarını 3-4 hafta sonra anne babalarından ayırıp bir yetiştirme akvaryumuna alman gerek. Yavruları sağlıklı gelişebilmeleri için günde en az 4 kez yemlemek ve düzenli su değişimlerini yapıp akvaryumu sürekli temiz tutmak da discus balığı bakımı için önemli noktalar!

DISCUS BALIKLARI İÇİN BESLENME

Discus balıklarının uzun ömürlü ve sağlıklı olması çok yönlü beslenmelerine de bağlı. Discus’lar için hazırlanmış özel kuru yemlerin yanı sıra canlı yemler vermen de çok hoş olabilir. Tatlı su karidesi bu yemlere çok iyi bir örnek.

Paylaşan heymypet