Balığım Dişi Mi Erkek Mi? Balıkların Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Evinde balıklarla dolu bir akvaryum bulunan herkes zaman zaman bu renkli dostlarının cinsiyetini merak etmiştir. Hele ki balıklarının çiftleşmesini istiyorsa… Gerçek şu ki balık türlerinin bazılarında cinsiyeti ayırt etmek çok kolayken bazılarında ise neredeyse imkansız. Yine de akvaryumlarımızda yaygın olarak bulunan türlerin bir kısmının cinsiyetini anlamak için elimizde bazı ipuçları var. İşte “Balıkların cinsiyeti nasıl anlaşılır” sorusuna cevap ararken işine yarayabilecek birkaç ufak işaret.

Balıkların cinsiyeti nasıl anlaşılır?

BALIĞIMIN CİNSİYETİ NE?

MELEK BALIKLARI

Balıkların cinsiyeti nasıl anlaşılır, bu özellikle yavruyken anlamak çok zor. Melek balıklarında erişkin erkeklerin bazılarının kafalarında, gözlerinin hemen üzerinde bir çıkıntı olabiliyor ama hepsinde bu özellik yok. En iyisi 6 tane yarı erişkin melek balığını akvaryuma koyup çiftleşmeye başlamalarını beklemek. Bu sayede hangisinin erkek hangisinin dişi olduğunu kolayca anlayabilirsin.

BETALAR

Melekbalıklarının aksine betaların cinsiyetini ayırt etmek çok kolay. Erkekler uzun dalgalanan yüzgeçlere ve göz alıcı renklere sahip oluyor. Bu nedenle petshop’larda da genellikle erkek betalar satılıyor. Dişi beta istiyorsan özel sipariş vermen gerekebilir. Erkek betalarını birbirleriyle ve çiftleşme zamanı gelene kadar dişileriyle bir araya koyma. Çiftleşmenin hemen ardından da dişi ve erkeği birbirlerinden ayır. Aksi takdirde yumurtaları konusunda çok korumacı olan erkek dişiye saldırabilir.

Balığımın cinsiyetini nasıl anlarım?

CİKLETLER

Cikletler o kadar kalabalık bir tür ki her bir cinsinin ayırt edici özelliklerini anlatmaya kalksak roman olur. Çoğunun cinsiyetini ayırt etmek mümkün olmasa da genel olarak erkeklerin daha zayıf ama iri oldukları ve renklerinin daha parlak olduğu söylenebilir. Erkeklerin sırtında ve anüsünde bulunan yüzgeçleri daha sivri, büyük ve dalgalı oluyor. Erkeklerin çoğunun anüs yüzgecinde “yumurta noktası” adı verilen boşluklar bulunuyor. Bazı erkeklerin kafalarında da ufak bir çıkıntı bulunabiliyor. Dişilerde de yumurtlama sırasında kafa çıkıntısı ortaya çıkabiliyor ama zamanla kayboluyor.

GURAMİLER

Guramiler de dişisi ile erkeğini ayrıştırmak kolay olmayan türlerden. Renkleri ve şekilleri genelde benzer olsa da erkeklerin en önemli ayırt edici özelliği sırtlarındaki yüzgecin uzun ve sivri olması. Dişilerin sırt yüzgeci ise kısa ve daha yuvarlak oluyor.

Buna ek olarak bazı guramiler cinsiyetler arasında renk farkları gösteriyor. Örneğin inci guramisinin erkeklerinin boğaz ve göğüs kısmında koyu kırmızı-turuncu bir renklenme var. Erkek ay ışığı guramisinin ise leğen yüzgeçlerinde turuncudan kırmızıya giden bir renklenme görülüyor.

Balıkların cinsiyeti nasıl anlaşılır?

CANLI TAŞIYICILAR

Yavrularını kuluçka süresi boyunca bedenlerinde taşıyan lepistes, plati, kılıçkuyruk gibi balıklar, erkeklerle dişileri ayırmanın en kolay olduğu türler. Erkekler dişilerden daha ufak ve daha renkli oluyor. Aynı zamanda bir dış cinsel organa sahip olan bu türlerde erkeklerin anüs yüzgeci çubuk şeklindeyken dişilerde daha geleneksel bir yelpaze şekli görülüyor. Akvaryumunda lepistesler varsa bunları da mutlaka bilmelisin.

TETRALAR

Tetraların erkekleri ve dişileri arasındaki farklar cinslerine göre değişiyor. Dişiler erkeklere göre biraz daha iri ve dolgun oluyor. Erkeklerin ise parlak renkleri ve uzun yüzgeçleri dikkat çekiyor.

Paylaşan heymypet