Balığım Neden Saklanıyor? Akvaryum Balıklarında Saklanma Sebepleri

Muhteşem bir akvaryum aldın, renk renk balıklarla ve aksesuarlarla doldurup evinin en güzel köşesine koydun. Şimdi de balıklarının suda nazlı nazlı süzüldüğünü görmek istiyorsun. Peki balıkların bunu istiyor mu? Sürekli bir yerlerde saklandıklarına göre hayır. Peki balıklarda saklanma sebeplerini ve buna çözüm olarak neler yapabileceğini biliyor musun?

balıklarda saklanma

Doğrusunu söylemek gerekirse balıklarda saklanma davranışının diğer canlılardan pek de farkı yok. Bir başka deyişle sen neden saklanıyorsan balığın da benzer sebeplerle saklanıyor. Muhtemelen bir şeyden korkuyor ya da bulunduğu ortamda kendisini rahatsız hissediyor.

Bu noktada sana düşen balığını korkutan ya da rahatsız eden sorunu bulup acilen çözüm geliştirmek. Peki bu sorun ne olabilir?

SAKLANMA SEBEBİ 1: YENİ BİR ORTAM

Akvaryumuna yakın zamanda katılmış olan bir balık sürekli saklanıyorsa, yeni ortamı nedeniyle gerginlik hissediyor olabilir. Bu özellikle grup halinde yüzmeyen ve belli bir bölgeyi kendi alanı ilan edip orada yaşamayı seven türler için geçerli. Dolayısıyla ona biraz zaman vermen gerek. Birkaç gün içinde yeni evine alışıp saklandığı yerden çıkacak ve göz önünde daha fazla zaman geçirmeye başlayacak.

Ancak saklanma davranışı bir haftayı geçtiyse o zaman başka bir sorun var demektir. Ve sen bu sorunu tespit edip çözmediğin takdirde yeni balığın kuytu köşelerde saklanmaya devam eder.

SAKLANMA SEBEBİ 2: “BURASI BENİM” DİYEN ZORBALAR

Balığının saklanmasının bir diğer nedeni akvaryumdaki zorbalar olabilir. Normal koşullarda gayet uslu davranan balıklar, bazen akvaryuma yeni bir üye katıldığında agresif davranışlar sergilemeye başlar. Kendi bölgesini belirlemiş balıklar, akvaryumun yeni üyeleri nedeniyle bir tehdit hissettiğinden, korumacı davranışlar sergiler.

Sorunun bu olduğunu düşünüyorsan yapabileceğin en kolay şey akvaryumun içindeki dekorasyonu değiştirmek. Böylece tüm balıkların önceden belirlenmiş alanları birbirine karışacak ve herkes en baştan alanını belirleme sürecine girecek. Ortamda “Burası benim bölgem ve burayı korumalıyım” diyen bir balık kalmayacağından gerginlik de bir anda ortadan kaybolacak.

Ancak burada ufak bir handikap var. Akvaryumun düzenini değiştirdiğinde tüm balıkların ortamı yadırgayarak saklanmaya başlayabilir. Yeni bölgelerin belirlenmesi ve balıklarının güvenle dışarı çıkması birkaç günü bulabilir.

balıklarda saklanma

SAKLANMA SEBEBİ 3: SAKLANACAK YER OLMAMASI

Biraz çelişkili bir laf gibi olacak ama akvaryumun içinde yeterince saklanacak yer olmaması da balığının sürekli saklanmasına yol açar. Her zaman müsait kolayca kaçılabilecek yerler, ürkek balıkların göz önüne çıkmasını kolaylaştırır. Bir başka deyişle kolayca saklanabilen balığın özgüveni arttığından dışarı çıkması da kolaylaşır.

Bunun için taşları üst üste dizip minik mağaralar oluşturabilir, kilden kapları akvaryuma yerleştirebilir, delikli ya da kıvrımlı tahtaları akvaryuma dizebilir, balıkların için çeşit çeşit saklanma seçenekleri oluşturabilirsin. Balıklarının saklanacakları yerleri bildiklerinde daha hareketli ve görünür olduklarını fark edeceksin.

SAKLANMA SEBEBİ 4: YALNIZLIK

Bazı balıklar da yalnız kaldıkları için saklanır. Bunlar sürü balıklarıdır. Normalde kalabalık sürüler halinde yüzen bu balıklar akvaryumda tek başlarına kaldıklarında ya da gruplarındaki sayı çok az olduğunda saklanmayı tercih ederler.

Bu nedenle akvaryumuna yeni bir tür eklerken sürü balığı olup olmadığına mutlaka dikkat et. Sürü balıklarından en az 4-5 tanesini bir kerede alman gerektiğini unutma. Aksi takdirde balıklarının sürekli saklanması kaçınılmaz olacak.

Paylaşan heymypet