Öncelikli tavsiyemiz, anne kedi ile yavruları ilk günlerde biraz baş başa kalmalı. Tabii ki sen bu hassas dönemde hem anneyi hem de yavruları tek başlarına bırakmayacaksın. Ama elinden geldiği müddetçe geride durup yavrulara fazla yaklaşmaman isabetli olur.
Birinci haftanın sonunda hem anneyi hem de bebekleri bir veteriner kontrolüne götürmelisin. Üstelik eğer anne aşılı değilse bu veteriner ziyaretinde bir taşla iki kuş da vurabilirsin. Veterinerinizden özellikle anneyi kancalı kurt muayenesinden geçirmeni istemende fayda var. Böylece hem annenin hem de yavruların sağlığını korumuş olursun.
BIRAK KARARI ANNE KEDİ VERSİN
Ancak veteriner kontrolü ile iş bitmiyor elbette… Doğumdan sonraki iki üç haftalık dönemin tamamı oldukça önemli. Bu dönemde yavruların hızla büyüyüp gelişmesi gerekiyor. Diğer yandan anne kedilerde doğum sonrası problemler de genelde bu dönemde ortaya çıktığından ilk haftalar oldukça kritik.
Burada anne kedinin seni yönlendirmesine izin vermelisin. Eğer uzun süredir birlikte yaşıyorsanız, annenin (ve yavruların) yanına biraz daha rahat yaklaşabilirsin. Ancak sokakta baktığın kediler biraz daha uzak kalmanı tercih edebilirler. Fakat anne sık sık yavruları emziriyorsa ve bebekler her gün biraz daha boy atıyorsa sorun yok demektir.
YAVRULARIN ÜŞÜMEMESİNE DİKKAT ET
Anneye ve yavrularına evde bakıyorsan eğer, doğumdan sonra aileyi sessiz bir yere taşımanı tavsiye ederiz. Odanın soğuk olmamasına da dikkat et çünkü yavru kediler ilk günlerde vücut sıcaklıklarını ayarlayamazlar. Yavruları sıcak tutmak annenin işidir ama o da mamaya ya da kuma gitmek zorunda kalabilir. Böyle zamanlarda bebeklerin üşümemesi gerekir. Üşüme yeni doğan kedi yavruları için çok tehlikelidir. Bunu önlemek için battaniyelerden, ısıtma lambalarından ya da ısıtma pedlerinden faydalanabilirsin.
Bebeklere yatak yapmak için hem annenin hem de bebeklerin sığabileceği kadar büyük bir kutu bulup içine birkaç kat havluyu üst üste diz. Bebekler kaka yaptıkça üstteki kirli havluyu toplar alttaki havlularla ufaklıkların keyfinin devam etmesini sağlayabilirsin.
ANNE KEDİ MAMASINA SUYUNA UZAK KALMASIN
Annenin kumunu, mamasını ve suyunu da yakınlara koy. Anneye doğum sonrası süt salgılamasını kolaylaştıran özel mamalardan vermeyi de ihmal etme.
Doğumdan üç gün sonra, kedilerin gözleri açılmaya başlar ve göbek kordonları da düşer. Ancak sinir sistemleri halen tam olarak gelişmediğinden uyku esnasında seğirmeler gözlemleyebilirsin. Bu tamamen normaldir ve sinir sistemi ile kasların gelişimine işaret eder.
İkinci hafta itibarıyla bebekler emeklemeye ve ayağa kalmaya çalışmaya başlar. Bir yandan dişleri de çıkmaya başlar. Eğer parmağını ağızlarına sokarsan damaklarındaki çıkıntıları hissedebilirsin.
İlk üç hafta boyunca anne kedi, emzirdikten sonra bebeğin karın ve anüs bölgesini yalayarak tuvalet yapmasını sağlamaya çalışır. (Anne kedinin olmadığı hallerde sen de ılık suyla nemlendirdiğin bir havluyla aynı şeyi yapabilirsin.)
Üçüncü hafta itibarıyla bebekler yürümeye ve oynamaya başlar. Bu aşamada onları ıslak mamayla ve gıda takviyeleriyle tanıştırabilirsin. Bu dönem kum eğitimi için de uygun zamandır. Ancak bebeklerde killi kum kullanımından kaçınman gerektiğini unutmamalısın.
BEBEK KEDİLERDE YAYGIN SAĞLIK SORUNLARI
Bebek kedilerde en yaygın sağlık sorunlarının başında bağırsak parazitleri gelir. Bunun yanı sıra solunum enfeksiyonları ve doğuştan gelen hastalıklarla da sık karşılaşılır.
Bazen de bir kedi yavrusunun büyüme süreci aniden durur. Yavru kardeşlerinden geri kalmaya başlar. Geri kalan kedi kardeşlerine kıyasla daha uykulu ve hareketsiz olur. Böyle bir durum fark ettiğinde derhal yavru kediler konusunda uzman bir veterinere başvurmalısın.
ANNE KEDİLERDE YAYGIN SAĞLIK SORUNLARI
Anneye gelirsek, hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreç tüm canlılarda olduğu gibi kediler için de stresli bir dönemdir. Yeni annenin vücudu hormonların işgali altındadır. Bu esnada süt üretimi ve iyileşme süreci başlar. Çoğu zaman işler yolunda gider ama yine de anne kedilerde dikkat edilmesi gereken bazı sağlık sorunları bulunur.
Mastit
Süt kanallarındaki bir bakteri enfeksiyonu olan mastit, meme bezlerindeki enflamasyon sonucu süt üretiminin engellenmesinden kaynaklanır. Memeler şişer, kızarır ve ısınır. Anne kedi yavruları emzirmek istemez. Mastit hemen veterinere başvurmayı gerektiren bir acil durumdur. Anne kedinin antibiyotikle tedavi edilmesi gerekebilir. Bu esnada bebeklerin de biberonla beslenmesi tavsiye edilir.
Hipokalsemi
“Süt ateşi” de denen hipokalsemi kedilerde nadir görülür ama yine de veterinere başvurmayı gerektiren bir acil durumdur. Hamilelik ve emzirme esnasında kalsiyum yetmezliğinden kaynaklanır. Hipokalsemi durumunda kedilerde nöbetler, sendelemeler, kas titremeleri, yerinde duramama ve hızlı soluk alıp verme görülebilir. Annenin iyileşme sürecinde bebeklerin biberonla beslenmesi gerekir.
Metrit
Metrit, rahimde yoğun bir enfeksiyon oluşması durumudur ve acilen veterinere başvurmayı gerektiren bir diğer durumdur. Doğum yapan kedilerde normal vajinal akıntılar görülmesi beklenen bir durumdur ama akıntının kötü kokulu olması tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelir. Metritin diğer belirtileri ise uyku hali, ateş ve süt üretiminin azalmasıdır.
Anne kedinin tedavi için kliniğe yatırılması ve acilen kısırlaştırılması gerekebilir. Bu durumda annenin iyileşme süreci boyunca bebeklerin beslenmesi ve bakımıyla ilgili sorumluluklar da sana düşer.