Anne Hamster’ın Yavrularını Yemesinin Sebebi Nedir?

Hamster denince birçoğumuzun aklına bütün gün yemek yiyip çarkında koşturan minik sevimli hayvanlar geliyor. Ama iş bununla kalmıyor, çünkü tüylü dostlarımızın evde yaşasalar bile terk edemedikleri bazı içgüdüleri var. Örneğin hamster’lar zaman zaman yeni doğan yavrularını yiyorlar. Böyle bir duruma şahit olduysan ya da doğumdan sonraki günlerde kafesteki bebek hamster’ların sayısının günden güne azaldığını fark ediyorsan şoke olman doğal ancak bu içgüdünün arkasında yatan sebepleri ve anne hamster’ın yavrularını yemesi karşısında yapabileceklerini de bilmelisin.

Anne hamster'ın yavrularını yemesi
Paylaşın

HAMSTERLAR YAVRULARINI YER Mİ?

Doğum yaptıktan sonra anne hamster yavrularını yer mi? Anne hamster’ın yavrularını yemesi en çok hamster’ın kendisini doğuma ve anneliğe hazır hissetmediği zamanlarda görülüyor.

Bir tür memeli olan hamster’ın dişisi, gebe olduğunu fark ettiği anda kafesinin bir köşesini doğuma ve yavrulara hazırlamaya başlıyor. Hamster kafesinde bu eşyaları bulundurarak ona yardımcı olabilirsin.

Hamster’ların gebeliği 3 hafta sürüyor ve bir seferde 20 bebek bile doğabiliyor. Anne hamster, bebekleri için tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt parçaları ve kafes zemin kaplaması gibi maddelerle yumuşak bir yatak yapıyor. Hatta zaman zaman yiyeceklerini de yatağın yanına taşıyor.

Gebelik ve emzirme esnasında aynı yiyecekleri her zamankinden biraz daha fazla yiyen anne hamster’ın bol miktarda temiz suya da ihtiyacı oluyor.

hamster yavrularını yer mi

ANNE HAMSTER’IN YAVRULARINI YEMESİNİN SEBEPLERİ

Kendini ve kafesini doğuma hazırlamış hamster’larda yavrularını yeme davranışı pek görülmüyor. Ancak yeterince yemek bulamayan anne hamster bu yola başvurabiliyor. Öte yandan kendi yeterince doymayan anne hamster, yavrusuna da bakamayacağı hissine kapılarak yavruyu öldürüp yemeyi tercih edebiliyor.

Peki anne hamster her zaman yavrularını yer mi? Anne hamster’ın yavrularını yemesi ile sonuçlanan diğer durumlar ise şöyle:

Stres: Anne hamster gebelik, doğum ve emzirme stresiyle yavrularına bakamayacağını hissettiğinde onları yiyebiliyor. Özellikle çok genç doğum yapmış annelerde ve gün içinde sürekli rahatsız edilen annelerde bu davranış biçimi gözlemleniyor.

Korku: Anne hamster bir insandan, başka hayvanlardan, yüksek seslerden ve benzeri faktörlerden korkuyorsa yavrularını yiyebiliyor.

Koku: Anne hamster yavrularını temizleyerek epey zaman geçiyor ve her birinin üzerine kokusunu bırakıyor. Eğer bebeğin üzerine başka bir koku örneğin bir insan kokusu sinerse anne hamster yavrusunu tanıyamıyor. Bu durumda yuvadaki yabancıyı boğup yiyebiliyor.

Bebeklere bakma güçlüğü: Anne hamster özellikle bir batında çok fazla yavru doğurduysa ve hepsine bakamayacağını düşünüyorsa, daha güçsüz yavruları öldürerek diğerlerinin hayatta kalma şansını artırmaya çalışıyor.

Anne hamster'ın yavrularını yemesi

ANNE HAMSTER’IN YAVRULARINI YEMESİ NASIL ÖNLENİR?

Sessiz ve sakin bir ortam yarat: Çocukları ve diğer hayvanları hamster’ın kafesinin olduğu odanın dışında tutmak, evde seslerin yükselmesini önlemek bu konuda alınabilecek birkaç basit önlem.

Bebeklere göz kulak ol ama dokunma: Arada bebeklere bir bakmak gerek elbette ama en azından ilk hafta onları anneleriyle baş başa bırak. Yavrulara asla çıplak elinle dokunma ve yerlerini değiştirmekten mümkünse kaçınmaya çalış.

Bol bol yemek ver: Bu kadar sözden sonra bunu söylemeye gerek bile yok ama anne hamster’a bolca yemek vermeyi de sakın ihmal etme.

Paylaşan heymypet