Anadolu Parsı Yok Olmamış! Cudi Dağı’ndan Fotoğraflar

Anadolu Parsı bu toprakların en nadide hayvanlarından biri. Uzun yıllardır uzmanlar tarafından görülmeyince, nesli tükendi zannetmiş ve üzülmüştük. Neyse ki hala aramızdalar!

Anadolu Parsı
Anadolu Parsı

45 yıl sonra bir ilk yaşandı! Anadolu Parsı, uzun yıllardır soyu tükenen hayvanlar kategorisinde yer alıyordu. Bu coğrafyada yaşayan en eşsiz hayvanlardan biri olarak efsanesi dilden dile dolaşıyor ve merak uyandırıyordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ile Ekoiz Çevre Danışmanlık Firması, ortaklaşa bir çalışma yürütüyordu. Şırnak’ın ekolojik çeşitliliğini araştırıp kayıt altına almak için yaptıkları çalışma, bambaşka bir sürprizle bitti. Cudi Dağı eteklerinde araştırmacıların objektiflerine destanlardan fırlamış bir hayvan takıldı! Biraz inceledikten sonra, bu hayvanın Anadolu Parsı olduğunu tespit ettiler! Parsa ait 3 fotoğraf, tespitlerini sağlama aldı ve bilimsel olarak doğruladı.

Araştırmacıların kaleme aldığı açıklamayı doğrudan aktarıyoruz:

“Parsın (Panthera pardus) 20’nci yüzyılın sonlarına doğru Türkiye’de soyu tükenmiş veya yok olma eşiğinde olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, son 20 yılda Türk-Irak sınır bölgesinden yerel halk tarafından öldürülen parslar bildirildiği gibi, türün hayatta kalıp kalmadığını öğrenmek için bu bölgelerde arazi araştırmaları yaptık.

anadolu parsı
Anadolu Parsı: Fotoğraf @ntv.com

2018 ve 2019 yıllarında Türkiye’nin güneydoğusundaki Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde 150’den fazla yerde fotokapan denen otomatik çekim yapan kameralar kuruldu. Bunlardan ikisinde ve muhtemelen aynı bireye ait üç pars fotoğrafı elde etmeyi başardık.

Temmuz ve Aralık 2018 ve Kasım 2019’da çekilen fotoğraflar, Cudi Dağı’nın kuzey yamaçlarındaki iki farklı yerden. Önceki kayıtlarla birlikte, bu gözlemler Türk-Irak sınır bölgesinde küçük bir pars popülasyonunun hayatta kaldığını göstermektedir. Cudi Dağı, Türkiye, Irak ve İran arasında hareket eden parslar için bir koridor görevi görebilir. Kayıtlarımız, Türkiye’de ve doğal ortamda canlı bir parsa ait olduğu gibi, ülkemizde parsın varlığını sürdürdüğüne dair kanıtlar içermektedir.”

ANADOLU PARSI EN SON NEREDE ORTAYA ÇIKMIŞTI?

İlk olarak 1850 yılında kayıtlara geçen ve tamamen bu topraklara özel bu tür, 1900’lerden itibaren avlanılıyordu. Postunun bir “prestij” ifade ettiğine inanan avcılar, postu yüksek fiyata satıyorlardı. Bununla paralel olarak, yıllardır parsı gören ve hatta avlayıp postunu seren insanlara dair haberler çıkıyordu. Fakat biraz araştırınca, bilim insanları bu haberlerin spekülasyon olduğunu tespit ediyordu. Spekülasyon olmayan, yani resmi kayıtlara göre Anadolu Parsı en son Kuşadası’nda ortaya çıkmıştı. Şimdi ise 45 yıl sonra Şırnak’ta boy gösterdi!

Yaban hayata dair, özellikle soyu tükenen hayvanlara yönelik yazılar yazmaya özen gösteriyoruz. Mesela, Sütlabi ördeğini hiç duydun mu? Bu şirin ördek türü, ilk defa Çıldır Gölü’nde görüldü! Detaylarına buradan ulaşabilirsin!

Paylaşan heymypet