Alaskan Malamute

DİĞER ADLARI
Alaska Malamutu
RENKLERİ
Beyaz, siyah, gri
ÇIKIŞ YERİ
Alaska, Kuzey Kutbu
ÇIKIŞ TARİHİ
4000 yıl önce
FAMİLYA
Kızak köpeği
Alaskan Malamute Özellikleri Nelerdir?
Alaskan Malamute’ları, iri yapıları, güçlü ve çevik vücutlarıyla dikkati çekerler. Irkın geliştirilme hedefi ağır yük taşımalarıdır. İskandinav ırkının spitz ailesine mensuptur. Diğer isimleri Alaska Kurdu, Mal, Mally’dir. Kürkleri çift kaplamalı ve oldukça yoğundur. Böylece beden ısıları iyi korunur. Tıpkı bir kurdu andıran gözleri vardır. Yüzleri oldukça şirindir. Çok hareketli, yorulmak nedir bilmez köpeklerdir. Aktif bir yaşam sürüyorsanız size çok iyi uyum sağlayacaklarıdır. Ailelerine, ebeveynlerine çok sadık, sevgi ve şefkat dolu bir köpektir. Çok oyuncudurlar. Hareketli, oyun dolu günler geçirmeyi severler. Böyle günler geçirdiklerinde onlardan mutlusu yoktur. Aksi durumda biraz agresif tavırlar sergileyebilirler.
Ebeveynlerinin sözünü çok iyi dinlerler. Bir yandan da bağımsız tarafları olduğu için bazen zorlu köpeklerdir. Yavruyken gerekli itaat eğitimlerinden ve sosyalleşme süreçlerinden geçmezlerse başa çıkmak zor olabilir. Çünkü çok lider ruhlulardır ve yabancılarla, çocuklarla ve köpeklerle iletişim kurmaları zorlaşır. Siz ebeveynlerinin komutlarını dinlemeyebilirler.
Alaskan Malamute Hangi Ülkeye Ait Bir Irktır?
Alaskan Malamute, kutuplarda yaşayan en eski kızak köpeklerinden biridir. Milattan öncesine, Sibirya’dan Alaska’ya kadar dayanan geçmişleri vardır. Yaşadıkları Kuzey Kutbu’nun zorlu hava koşullarına uygun şekilde evrimleşmişlerdir. Net olarak kökleri tespit edilememiştir. Bundan 4.000 yıl önce Bering Boğazı’nı geçerek Kuzey Amerika’ya göç eden avcıların evcilleştirdikleri kurt köpeklerinden üredikleri düşünülmektedir.
İsmini Alaska’da yaşayan ve Mahlemiut’lar olarak tanınan Inuit kabilesi’nden alır. Buradan “Alaskan Mahlemut” şeklinde türemiştir. Kızak köpeği olarak kullanılmalarının yanında taşımak, fok balığı avlamak veya ebeveynleri avlanırken kutup ayıların dikkatlerini dağıtmak ve onları kovalamak gibi türlü görevleri vardır.
Alaskan Malamute Nasıl Beslenmelidir?
Alaskan Malamute’unuza en ideal mamayı bulmak için veterinerinize danışabilirsiniz. En kaliteli ve ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeren, yaşına, sağlık durumuna ve aktivite oranlarına uygun mamayı önerecektir. Alaskan Malamute orta ırk bir köpektir. Pozisyonları ve özel durumlarına bakarak orta ırklara özel bir yem seçebilirsiniz. Günlük beslenme ihtiyacını karşılamak için günde iki öğün, toplam 4 – 5 ölçek yüksek kaliteli kuru mama idealdir. Bu oran aktivite oranına göre değişkenlik gösterebileceğinden, veterinerinizden yardım almayı unutmayın.
Hareketli bir tür olduğu için obezite riskleri yüksek değildir. Yine de büyüdükçe egzersiz yapmazsa kilo almaya eğilimli olabilir.
Alaskan Malamute Yıkanır mı?
Malamute’lar da tıpkı diğer köpekler gibi çok sık yıkanmaya ihtiyaç duymazlar. Özellikle evcil Malamute’lar evde çok kirlenmeyecekleri için yılda maksimum 1-2 kez yıkayabilirsiniz. Temizliğe ihtiyaç duyduklarında ise kuru şampuan veya durulama gerektirmeyen köpüklü şampuan kullanabilirsiniz. Yıkadığınızda ise tamamen kuruttuğunuzdan ve üşütmediğinden emin olmalısınız.
Alaskan Malamute Ne Zaman Yıkanır?
Bu tür sıcak havalara karşı duyarlıdır. Yıkamak gerektiğini düşündüğünüz zaman sıcak yaz aylarını seçebilirsiniz.
Alaskan Malamute Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Alaskan Malamute’nin çift katmanlı tüyü ve kalın, su geçirmez kürkü olan bir türdür. Çok güzel bir kürkü vardır. Bu kadar güzel bir kürkün ise bakımı elbette çok kolay değildir. Fazlasıyla tüy dökerler. Kürkleri sürekli bakım, tarama ve özen ister. Malamute, haftada en az 2- 3 kez iğneli fırça veya metal tarakla fırçalamanızı ve taramanızı öneririz. Bu rutin cildini mantar ve enfeksiyona karşı da koruyacaktır.
Tırnaklarını düzenli olarak ayda bir kesmeniz gerekir. Ağız ve diş sağlığı da büyük önem taşır. Haftada 2-3 kez fırçalamanız önerilir. Kulak bakımı aksatılırsa kir birikecek ve büyük sorunlara yol açacaktır.
Alaskan Malamute Kaç Kilo Olmalıdır?
Yetişkin erkek Malamute’ların ağırlıkları 40 kg, dişileri ise ortalama 33-35 kg civarındadır. Sağlıkları için dengeli beslenmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları gerekir.
Alaskan Malamute Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Alaskan Malamute türü köpeğinizi dışarıda gezdirirken tasma kullanmalısınız. Diğer hayvanlarla arası iyidir. Bu yavruyken sosyalleştirilmesine bağlıdır. Yabancılara karşı mesafeli davranırlar. malamute’ların ataları sürü güderler. Bu sebeple kendi alanların koruma güdüleri gelişmiştir ve lider ruhludurlar. Eğitimler sırasında hakimiyetin sizde olduğunu iyice anlamasını sağlamalısınız. Aksi durumda kontrol edilmesi güç bir köpek olacaktır.
Çok havlama alışkanlığı olmasa da ara ara ulur. Bu sebeple iyi bir eğitimden geçmezse apartmana uyum sağlayamaz. Enerjileri çok yüksek olduğundan sürekli hareket etmeye ihtiyaç duyar. Bunu başaramazsa da mutsuz olur.
Pek çok köpek türü gibi Malamute’ler da yavruyken itaat eğitiminden geçmeli ve sosyalleşmeyi öğrenmeli. Ortalama 10-12 haftalıkken eğitimlerine başlayabilirsiniz. Genelde köpek eğitimleri 6. ayda başlar ancak Malamute’lar çok özgür ruhlu ve asi köpekler oldukları için onların eğitimine daha erken başlanmalı.
Eğitim sürecinde kararlılık büyük önem taşır. Hayati komutları öğrenebilmesi için size saygı duyması önemli. İdeal eğitim sıralaması, itaat eğitimi, tuvalet eğitimi ve alan koruma eğitimidir. Canı sıkılınca eşyaları kemirmeyi veya bir şeyleri tırmalamayı alışkanlık haline getirebilir. Bu yüzden bu ihtiyacını giderebilecekleri oyuncaklar edinmesi iyi olacaktır.
Alaskan Malamute Saldırır mı?
Küçük yaşta sosyalleşirse daha sıcakkanlı ve arkadaş canlısı olarak yetişeceklerdir. Yabancılara karşı da daha tolerans sahibi olurlar. Bu sebeple ideal bir bekçi köpeği olmaya uygun değildir.
Alaskan Malamute Kaç Saat Uyur?
Günde ortalama 10 – 12 saat uyuyacaklardır. Uykusuzluk çekerlerse ya da aksine çok uyumaya başlarlarsa bir şeyler ters gidiyor olabilir. Veterinerinize danışmanızı öneririz.
Alaskan Malamute Tüy Döker mi?
Bu ırk diğer ırklara göre çok fazla tüy döker. Haftada en az 2- 3 kez taranması veya fırçalanması gerekir. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökümü artar. Bu dönemlerde her gün taranmaları gerekebilir. Aksi durumda avuç avuç tüy döktüğünü görebilirsiniz.
Alaskan Malamute Ne Kadar Büyür?
Alaskan Malamute ırklarım dişi ve erkekleri arasında ciddi oranda boy ve kilo farkı görülür. Dişi Alaskan Malamute, erkek cinsine göre daha ufak tefek yapılıdır. Genel olarak ağırlıkları dişide 56-61 cm, erkekte ise 60 – 64 cm arasında değişir.
Alaskan Malamute Ne Zaman Kısırlaştırılır?
Köpekler 2 aylıktan itibaren güvenle kısırlaştırılabilseler de genellikle 4-6 aylık olmaları beklenir. Ancak bu süre ile ilgili de çeşitli değişkenlerden bahsedilmesi mümkündür. Irksal farklılıklar, köpeklerde kısırlaştırma yaşı üzerinde etkiye sahiptir.
Alaskan Malamute Kaç Yıl Yaşar?
Alaska Malamutlar sevgi içinde büyür, iyi bakılırsa 10 – 16 yıl boyunca sağlıklı bir hayat sürebilir.
Alaskan Malamute Nasıl Tıraş Edilir?
Katman katman çok tüylü bir köpek olmasına rağmen tıraş edilmesi önerilmez. Çünkü bu şekilde, hava şartlarından korunmasına yarayan tüylerini kaybetmiş olur. Sıkça tarayarak tüy sorununu çözebilirsiniz.
Alaskan Malamute Kaç Yavru Doğurur?
Sağlıklı dişi Alaskan Malamute’lar bir doğumda 4-10 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Tek doğumda ortalama 6 yavru doğar. Doğacak yavru sayısı annenin sağlığına, kaçıncı doğum olduğuna ve babanın sağlığına göre değişiklik göstermektedir.
Alaskan Malamute Yasaklı Irk mıdır?
Alaskan Malamute yasaklı bir ırk değildir. İyi bir eğitimden geçirerek güvenle bakabilirsiniz.
Alaskan Malamute Neden İshal Olur?
İshalin sebep olduğu en yaygın durumlar şunlardır: Ani diyet veya mama değişiklikleri. Çöpten bozulmuş yiyecek tüketimi, oyuncak, kemik ve kumaş gibi yabancı nesnelerin yutulması, Parvovirüs, distemper veya koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar…