AKVARYUM SUYUNDAKİ KABARCIKLAR
HAREKET KAYNAKLI KABARCIKLAR
Akvaryumda ya da her hangi bir su kütlesinde sıvıları hareket ettirdiğinde kabarcıklar çıkması kadar doğal bir şey yok. Özellikle akvaryumunun suyunu tazeliyorsan kabarcık çıkışına neden olmuş olabilirsin. Eğer bundan kaçınmak istersen suyu akvaryuma temiz bir yemek tabağı üzerinden yavaşça akıtarak doldurmanı tavsiye ediyoruz.
Sudaki hareketlilik kaynaklı kabarcıklar balıkların için tamamen zararsız. Bu kabarcıkları büyük taneler halinde oluşmasından ve kısa süre içinde kaybolmasından ayırt edebilirsin.
SABUN KAYNAKLI KABARCIKLAR
Sabun akvaryum suyuna su kovası ya da temizlik süngerleri aracılığıyla karışabiliyor. Bu nedenle akvaryum temizlik malzemelerini sadece bu iş için kullanmalı başka sünger ve kovalarla karıştırmamalısın. Bunun için üstlerine etiket yapıştırabilir, evde senden başka yaşayanlar varsa onları da karıştırmamaları konusunda uyarabilirsin.
Eğer akvaryumdaki kabarcıklar sabun kaynaklıysa üstlerinde gökkuşağı görünümlü renk dalgaları oluşuyor. Böyle bir durum gözlemlediğinde balıkları derhal başka bir akvaryuma ya da temiz bir kovaya aktarıp suyu tamamen boşalt ve akvaryumu hiç sabun kalıntısı kalmadığından emin olana kadar duruladıktan sonra klorsuz suyla yeniden doldur. Akvaryum filtresini elden geçirmediği de unutma zira sabun kalıntıları buralarda birikip yeniden suya geçebiliyor. Akvaryumda şebeke suyu kullanıyorsan suyu klordan arıtmak için bilmen gereken her şeyi de burada bulabilirsin.

PROTEİN KAYNAKLI KABARCIKLAR
Protein bazlı atıkların küçük hava kabarcıklarının etrafını sarması ve birbirine yapıştırması sonucu ortaya bu kötü kokulu kabarcık blokları çıkabiliyor. Bu durum özellikle tuzlu su akvaryumlarında görülüyor. Eğer su yüzeyinde protein kaynaklı kabarcıklar görüyorsan akvaryumunu bir güzel temizlemenin zamanı gelmiş demektir. Filtreyi temizle ve akvaryum zemini güzelce süpür.
Suyu düzenli olarak değişen ve temizliği sık sık yapılan akvaryumlarda protein kaynaklı kabarcıklar pek karşımıza çıkmıyor ancak balıklarından biri ölmüş ve taşların ya da yosunların arasında sıkışmış kalmış olabilir. Öyle bir durumda balığın gittikçe bozunan bedeni de protein çıkışına neden oluyor. Bu nedenle balıklarını düzenli olarak sayıp kontrol etmende fayda var.
Aynı şekilde akvaryumdaki yosunların da ölüyor olabilir. Bu durumda da bitkilerini düzenli olarak kontrol edip budamanı tavsiye ediyoruz.
DİŞİLERİ ÇEKME AMAÇLI KABARCIKLAR
Eğer akvaryumunda beta ya da gurami gibi bir labirent balığının erkeği varsa, yüzeydeki kabarcıkların sorumlusu bu birey olabilir. Çünkü erkek labirent balıkları dişilerini çekmek için yapışkan kabarcıklarla bir tür yuva inşa ediyor. Üstelik akvaryumda dişi olup olmaması da önemli değil…
Balığın bu kabarcık yuvasını kurduysa mutlu ve sağlıklı demektir. Bu şekilde devam etmesini istiyorsan yuvaya hiç dokunma çünkü labirent balığı tek başına bile olsa yuvası bozulduğunda strese girebiliyor.