Akvaryum Suyu Bir Anda Değiştirilirse Ne Olur?

Akvaryum suyunun düzenli olarak azar azar değiştirilmesi tavsiye edilen bir durum ancak büyük miktarda suyun bir anda değiştirilmesi sorunlara yol açabiliyor. Bu sorunlarla ilgili bazı şehir efsaneleri ve yanlış anlaşılmalar da söz konusu. Bu yazıda akvaryum suyu ile ilgili soru işaretlerine yanıt bulmaya çalışacağız.

Akvaryum Suyu Bir Anda Değiştirilirse Ne Olur?

Diyelim ki bir akvaryumun var ve akvaryum suyu nasıl değiştirilmeli merak içindesin. Çünkü akvaryumunu bir yıl önce doldurdun ve o zamandan bu yana suyu hiç değiştirmedin! Doğal olarak akvaryumun zeminindeki taşlarda kirli bir görünüm ortaya çıktı ve bundan rahatsız olmaya başladın. “Artık yeter” dedin ve akvaryumun suyunun önemli bir kısmını temiz suyla değiştirdin, filtreyi temizledin, çakılları pırıl pırıl yaptın. Akvaryum ilk günkü gibi oldu.

Peki balıkların için iyi bir şey mi yaptın? Maalesef hayır. Akvaryum suyu değişikliğinin ertesi günü balıkların yarısı öldü. Sonraki birkaç haftada da elinden gelen her şeyi yapmana hatta birkaç kez daha su değiştirmene rağmen balıkların hiçbirini kurtaramadın.

AKVARUM SUYU BALIKLARI NASIL ÖLDÜRDÜ?

Bu durumda balıkların ölümünden akvaryum suyu değişikliği sorumlu görünüyor. Ancak bu akvaryumun suyunu asla değiştirmeyeceğin anlamına da gelmiyor. İşin aslı şu ki balıkların dışkıları, yenmemiş mama parçacıklar, bitkilerin ölü yaprakları vs. akvaryum suyunda bazı değişimler yaratıyor. Bu değişimler zamanla geliştiğinden balıklar da bu ortamda yaşamaya alışıyor.

Akvaryumdaki suyun büyük bir kısmı bir anda değiştiğinde, balıklar yeni ortamı tolere edemiyor ve ölüyor. Hemen ölmeyenler de strese kapılıyor ve birkaç hafta içinde hastalık kurbanı oluyor. Dolayısıyla sen de balıklarını su değişiminin hasta ettiğini ve öldürdüğünü düşünüyorsun.

Aslında düzenli su değişimleri akvaryumdaki balıkların uzun vadeli sağlıkları açısından çok önemli. Suda çözünmüş ve gözle görünmeyen atıklar balıkları doğrudan öldürmüyor ama stres hastalıklara olan bağışıklıklarını azaltıyor.

Kirli Akvaryum Suyu

KİRLİ AKVARYUM SUYU ZARARLI MIDIR?

Balıklar tahmin edebileceğinden çok daha fazla bakteriye, virüse ve parazite maruz kalıyor. Bağışıklık sistemi güçlü bir balık bu tehditleri kolayca savuşturabilirken, kötü sularda yaşayan ya da iyi beslenmeyen balıklar çoğunlukla hasta oluyor.

Dahası balıklar hasta olmasa bile sudaki yüksek nitrat seviyesi balıkların büyümesini ve üremesini olumsuz etkiliyor. Özellikle genç balıkların sağlığı için suyun düzenli olarak ama küçük miktarlarda değişmesi gerekiyor.

AKVARYUM SUYU NASIL DEĞİŞTİRİLMELİ?

Bunun için toplam su hacminin yüzde 5’inden daha küçük miktarlarla işe başla. Aylar boyunca düzenli olarak bu işleme devam et ve her seferinde değiştirdiğin suyun miktarını çok az artır. Böylece balıkların suyun kimyasındaki değişimlere ayak uydurabilecek ve bu süreci zarar görmeden atlatacak. Akvaryumda şebeke suyu kullanmayı düşünüyorsan bu noktalara dikkat etmelisin.

Öte yandan şunu da bilmelisin: Başlangıçta oldukça zahmetli görünen bu iş zamanla daha pratik bir hal alacak. Üstelik balıklarınla birlikte zaman geçirmiş, onların iyiliği için bir şeyler yapmış olacaksın. Daha ne olsun…

Yeni Başlayanlar İçin: Akvaryum Nasıl Doldurulur?

Paylaşan heymypet