300 Litrelik Akvaryumlar İçin En İyi Tuzlu Su Balıkları

300 litrelik bir akvaryum almak ve içini tuzlu su balıkları ile doldurmak istiyor ama hangi türleri seçeceğini bilemiyorsan çok doğru bir yere geldin. Bu rehberi oldukça zengin seçenekler arasında karar vermene yardımcı olmak için hazırladık. ancak şu kadarını söyleyelim, alternatifi seçersen seç, yazımızın devamında akvaryumun için en iyi fikirleri bulacağından emin olabilirsin.

300 litrelik akvaryumlar için en iyi tuzlu su balıkları
tuzlu su balıkları

TUZLU SU BALIKLARI

Akvaryumda tuzlu su balıkları beslemeye başlamadan önce şunu bilmelisin: 300 litrelik bir akvaryum, birkaç büyük gösterişli balığı beslemek için yeterince büyüktür. Ancak akvaryumuna daha fazla yaşam ve hareket katmak istiyorsan daha küçük balıkları bir sürü halinde de besleyebilirsin. İşte tercih edebileceğin türlerden birkaçı…

ANTENLİ ASLAN BALIĞI (ANTENNA LIONFISH)

tuzlu su balıkları

Antenli aslan balığı 300 litrelik bir akvaryumda bakabileceğin, tuzlu su balıkları arasında oldukça zarif ve yarı agresif bir balık türü. Orta ila büyük bir akvaryumda yaşamaya uygun olan antenli aslan balığının boyu erişkinlikte maksimum 18 santimetreye ulaşır. Üstelik bu tür diğer bazı akrabalarına kıyasla daha az agresiftir.

Antenli aslan balığının bakımı kolaydır. Bu balıkları, vanlı karides, canlı balık ve kabukluların eti gibi yiyeceklerlerle besleyebilirsin. Akvaryumdaki diğer balıkları yiyebilecekleri için, yutabileceğinden daha büyük balıklarla bir araya koymalısın. Ayrıca anten şeklindeki yüzgeçlerinin zehirli olduğunu unutmamalı ve onlarla temastan kaçınmalısın, aksi takdirde canın yanabilir.

Antenli aslan balığı için minimum 200 litrelik bir akvaryuma ihtiyacın olacak. Bu balıklar yeni bir ortama ilk girdiklerinde biraz çekingen olacakları için bol miktarda saklanma alanını akvaryuma dahil etmelisin. Daha sonra akvaryuma alışınca rahatlayıp daha fazla gezinerek akvaryumunun güzelliğine güzellik katmaya başlayabilirler.

SARI CERRAHBALIĞI (YELLOW TANG)

tuzlu su balıkları

Akvaryumuna ekleyebileceğin tuzlu su balıkları arasında en bilinen ve popüler tuzlu su balıklarından biri de sarı cerrahbalığı. Geniş düz gövdesi ve parlak canlı rengiyle sarı cerrahbalığı akvaryumunda oldukça dikkat çekecek bir balık. Aynı zamanda çok aktif bir yüzücü olan sarı cerrahbalığı akvaryumuna hareket ve hoş bir hava katabilir.

Bakımı nispeten kolay olan sarı cerrahbalıklarını balıklar ve yosunlarla besleyebilirsin. Onları sağlıklı ve aktif tutmak için haftada en az 3 kez deniz yosunu vermelisin. Canlı yosunları olan bir akvaryumda daha da sağlıklı olurlar.

Sarı cerrahbalığı, özellikle diğer cerrahbalıklarına karşı agresif ve bölgeci olabilir. Hatta benzer renkteki balıkları taciz edebilir. Bu nedenle, bir akvaryuma sadece bir cerrahbalığı koymalısın. Aynı akvaryumda birden fazla cerrahbalığını tutmayı planlıyorsan, saldırganlığı sınırlamaya yardımcı olmak için tüm balıkları aynı zamanda akvaryuma eklemen önemli.

300 litrelik bir akvaryum, yeterli bir yüzme alanı sağladığı sürece sarı cerrahbalığı için yeterli olur. Ancak akvaryumun fazla doluysa veya kaya gibi engeller çoksa, bu durum balığının yüzebilme ve enerjisini yakma kapasitesini sınırlandırabilir. Genellikle balık küçükken sorun yaşamazsın ama yetişkin boyutlarına ulaştığında, balığını daha büyük bir akvaryuma taşıman.

HİLAL KUYRUKLU LAPİN BALIĞI (LUNARA WRASSE)

tuzlu su balıkları

Hilal kuyruklu lapin, yeni başlayanlar için çok uygun bir tuzlu su akvaryum balığı. Hilal kuyruklu lapin, sarı yüzgeçleri ve canlı mavi-yeşil gövdesi ile en renkli balıklardan. Yaşlandıkça yüzündeki ve vücudundaki işaretler daha parlak ve çarpıcı hale gelir ve balığın daha da güzelleşir.

Hilal kuyruklu lapin, agresif avcı eğiliminde bir balık olduğundan resif akvaryumları için önerilmez. Çünkü agresifliği kayalara veya mercanlara çarpmasına neden olabilir. Bu balık genelde mercan yemez ancak sürekli yiyecek aramaları mercanlarda stres veya hasara yaratabilir.

Hilal kuyruklu lapin, karides ve salyangoz gibi omurgasızları yiyebilir. Bu nedenle kolayca yutabileceği omurgasızlarla aynı akvaryuma koymamalısın. Kıl kurtları gibi zararlı organizmaları da yerler, o nedenle eğer akvaryumunda bu omurgasızlarla başın dertteyse, hilal kuyruklu lapin sana çok yardımcı olabilir.

Hilal kuyruklu lapin, en az 300 litrelik bir akvaryumda bakılmalı ve kaçma riski olduğu için akvaryumun sıkıca oturan bir kapağı olmalı. Ayrıca erişkinlik döneminde ortalama 25 santimetre boyuna ulaşacağı için bu balığa erişkinlik döneminde kolayca yiyemeyeceği diğer büyük balıklarla birlikte bakmalısın.

BAKIR BANTLI KELEBEK BALIĞI (COPPERBAND BUTTERFLYFISH)

tuzlu su balıkları

Tuzlu su balıkları arasında bakır bantlı kelebek balığı, sürü akvaryumları için harika bir seçenek olabilir. Uzun burnu ve zarif gövdesi ile bakır bantlı kelebek balığı, piyasadaki en muhteşem kelebek balıklarından biri. Ayrıca aynı mizaçtaki diğer tuzlu su balıkları ile iyi anlaşabilecek son derece sakin balıklar.

Bakır bantlı kelebek balığı çoğu balıkla iyi geçinir ancak kolayca strese girebilirler. Bu yüzden akvaryumlarını dikkatle tasarlamalısın. Anemonlar ve resif akvaryumları bakır bantlı kelebek balığı için uygun değildir.

Uzun burnu, dar yarıklarda yiyecek bulmak için özel olarak evrimleşen bakır bantlı kelebek balığı aiptaziyi veya çoğu balığın ulaşmakta zorlanacağı diğer küçük zararlıları kolayca avlayabilir. Utangaç olduğundan ve çok yavaş yediğinden beslenmesi biraz zor olabilir.

Bakır bantlı kelebek balığı yüzmek ve saklanmak için bol miktarda alana ihtiyaç duyar. Bu nedenle bu balığı en az 280 litrelik bir akvaryuma yerleştirmelisin. Hastalıklara karşı hassas olan bu balığı bakımı nispeten zor olduğu için yeni başlayanlar için tavsiye etmiyoruz.

ÇİFT RENKLİ MELEK BALIĞI (BICOLOR ANGELFISH)

tuzlu su balıkları

Tuzlu su akvaryumuna ekleyebileceğin en güzel cüce melek balıklarından biri de çift renkli melek balığı. Parlak sarı bir kafaya sahip olan bu balığın vücudunun merkezine doğru koyu bir maviye keskince bir geçiş olur, kuyruğu da yarı saydam sarı renge sahiptir.

Tuzlu su balıkları arasında çift renkli melek balığı aç kaldığında veya otlamak için akvaryumda yeterince yosun bulamadığında, mercanları yiyebilir. Bu nedenle resifler için tehlikelidir. Her ne kadar resif akvaryumunda yaşayabilse de genellikle kaya ve yosunlardan oluşan akvaryumlar çift renkli melek balığı için daha güvenlidir.

Çift renkli melek balığı nispeten küçük bir tür olduğundan, 200 litre kadar hacimli küçük akvaryumlarda yaşayabilir. Yine de fazla yüzme alanına sahip olmayı sevdiği için 300 litrelik akvaryumları tercih etmelisin. Çift renkli melek balığı yetişkinlikte maksimum 15 santimetre boya erişebilir. Bu balık esas olarak yosun ve spirulina ile beslenir.

MAVİ CERRAHBALIĞI (BLUE HEPATUS TANG)

tuzlu su balıkları

Mavi cerrahbalığı 300 litrelik akvaryuma ekleyebileceğin oldukça popüler bir tuzlu su balığı. Siyah ve sarı şeritlerin eşlik ettiği parlak mavi bir renge sahip çok güzel görünümlü bir balık olan mavi cerrahbalığını, saklanmayı sevdiği için çok sayıda canlı kaya içeren bir akvaryumda beslenmelisin.

Mavi cerrahbalığı en sakin cerrahbalıklarından biri, ancak kendi türlerinin diğer üyelerine karşı agresif olabilir. Bu yüzden akvaryumunda sadece bir mavi cerrahbalığı bulunmalı. Ancak diğer balıklarla bir arada yaşarken sorun çıkarmazlar.

Mavi cerrahbalığı, bakımı kolay bir balık çünkü çoğunlukla deniz yosunu ve bitkilerle beslenen bir otobur. Her gün deniz yosunu yemesi gereken mavi cerrah balığına beslenmesini desteklemek için beyaz marul veya ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkiler vermelisin.

Maksimum boyu 30 santimetreye kadar çıkabilse de mavi cerrahbalığı çoğu zaman 25 santimetre civarındadır. Bir mavi cerrahbalığına yüzmek için bolca yeri olduğu sürece 300 litrelik bir akvaryum yeterl ancak, onları daha dolu bir akvaryumda beslemeyi planlıyorsan, 400 litrelik bir akvaryuma ihtiyacın olacak.

KAR TANESİ MÜRENİ (SNOWFLAKE EEL)

tuzlu su balıkları

Kar tanesi müreninin bakımı, bir yılan balığına göre oldukça kolay olduğundan, bu balıklar yeni başlayanlar için mükemmel bir seçenek. Genel olarak yarı agresif bir tür olan Hawaii ve Hint-Pasifik’e özgü kar tanesi müreni en az 200 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle 300 litrelik bir akvaryuma birden fazla kar tanesi müreni koymamalısın. Aksi takdirde agresif ve bölgeci yanları ortaya çıkabilir.

Kar tanesi müreni, çok güçlü bir koku alma duyusuna sahip ancak görme duyusu zayıf bir balık. Görme duyusu zayıf olduğu için etraftaki balıkları kovalayamaz ancak çevresinde yüzen daha küçük balıkları yiyebilir.

Kar tanesi müreni utangaç bir tür olduğu için, mağaralarda, yarıklarda ve kayaların dibinde saklanmaktan hoşlanır. Akvaryumdan kaçma riski de bulunduğundan akvaryumunun kapağının sıkıca kapanmasına dikkat etmelisin.

SİYAH EYERLİ KİRPİ BALIĞI (VALENTİNİ PUFFER)

Siyah eyerli kirpi balığı bir tuzlu su akvaryumuna ekleyebileceğin en küçük tuzlu su balıkları arasında. Canthigaster cinsinin bir üyesidir, kirpi ve köpek yüzlü kirpilerden çok daha küçük olan siyah eyerli kirpi balığı maksimum boyutu olan 10 santimetreye kadar büyük ve 120 litreden daha büyük herhangi bir akvaryumda yaşayabilir.

Basit ve iyi huylu bir canlı olan siyah eyerli kirpi balığının bakımı oldukça kolay ancak dikkat etmen gereken bir nokta var: Balığın etçil bir tür olduğundan, yavaş yüzen, küçük boyutlu ve uzun yüzgeçli balıkları hedef alabilir.

Balığını Mysis karides, tuzlu su karidesi ve diğer etli yüksek proteinli gıdalar ile beslemelisin. Ayrıca sürekli büyüyen dişlerini bileyerek kontrol altında tutabilmesi için siyah eyerli kirpi balığına istiridye ve sert kabuklu karides de vermelisin.

KIRMIZI ŞERİTLİ MELEK BALIĞI (EIBLI ANGEL)

Güzel görünüşlü ve huzurlu bir tuzlu su akvaryum balıklarından olan kırmızı şeritli melek balığı, yetişkinliğinde maksimum 15 santimetre boya ulaşır ve minimum 200 litrelik bir akvaryum boyutuna gereksinim duyar.

Yaşam alanı konusunda sahiplenici olabilen kırmızı şeritli melek balığı kendi türüne karşı agresif olabilir. Bu yüzden birden fazla kırmızı şeritli melek balığı beslemek istiyorsan, 300 litreden daha büyük bir akvaryuma ihtiyacın olacak..

Kırmızı şeritli melek balığı, utangaç ve ürkek bir balık. Bu nedenle akvaryumda balığının saklanabileceği küçük mağaralar ve yarıklar ile çok sayıda canlı kaya bulunmalı. Fakat anemon ve mercanlara zarar verebilecekleri için bir resif akvaryumu kırmızı şeritli melek balığın için pek uygun değil ne yazık ki…

PEMBE KARE ANTHIAS (SQUAREBACK ANTHIAS)

Pembe kare anthias  tuzlu su akvaryumunu renk cümbüşüne çevirecek bir tür. Adını, erkeğinin vücudunun yanında yaşı ilerledikçe ortaya çıkan pembe kare şekilden alıyor. Dişi pembe kare anthias’lar ise hayatı boyunca parlak sarı renkte kalıyor. Bir başka deyişle pembe kare anthias, eşeysel dimorfizme sahip bir tür.

Pembe kare anthias’ın en az 200 litre hacimli ve hızlı su akımlı bir akvaryuma ihtiyacı var. Ayrıca akvaryumunda birçok saklanma yeri olan çok sayıda canlı kaya bulunmalı.

Çok uysal bir tür olan pembe kare anthias, akvaryumda agresif olmayan diğer tuzlu su balıkları ile bir arada bulunmalı. Yem konusunda seçici olan pembe kare anthias’ı canlı besin veya dondurulmuş karides ile beslemelisin. Pul yem veya pelet yem yemeleri sağlamakta zorlanabilirsin.

PALYAÇO BALIĞI (CLOWNFISH)

Palyaço balığı bölgesini kıskanan bir tür o nedenle bir çiftten daha fazlasını beslemeyi planlıyorsan oldukça dikkatli olmalısın. Zira her çiftin kendi anemonuna ihtiyacı olacak ve diğer tuzlu su balıkları ile yaşaması zorlaşacak. Ancak bu şartları sağladığın sürece 300 litrelik bir akvaryumda 10 ila 15 adet palyaço balığı besleyebilirsin.

Palyaço balıklarını henüz yavruyken alınması gerek tuzlu su akvaryum balığı olup dikkatle büyütülmelidir. Böylece bölgelerindeki diğer palyaço balıkları ile çatışmaları azalır ve birlikte yaşamaya daha kolay alışırlar. Yanı sıra palyaço balıklarının saldırgan davranışlarına dikkat etmelisin. Eğer diğer balıklarla herhangi bir şekilde kavga eden bir palyaço balığın varsa, izole etmen gerekebilir.

Paylaşan heymypet